11.1.16

Genji Monogatari

Voldria fer-vos una recomanació de lectura que sempre faig a aquelles persones que sé que sabran apreciar una veritable joia de la literatura universal.
Es tracta del "Genji Monogatari" (La Història de Genji), un clàssic de la literatura japonesa i universal del segle XI escrit per una dona, Murasaki Shikibu, una dama de la cort Heian filla d'un cortesà relacionat llunyanament amb el clan dels Fujiwara.

La novel·la descriu amb aquella delicadesa subtil que només poden expressar els orientals, la vida i miracles, l'ascens, la caiguda del princep Genji, fill de l'Emperador i la seva tortuosa i apassionada relació amb les dones. Un tendre Don Juan, delicat, culte i refinat, molt allunyat del seu alter ego.
De l'obra de Murasaki, se n'han dit moltes coses.
El genial Jorge Luis Borges opinava: "No es que la vasta novela de Murasaki sea mejor o más memorable o intensa que la obra de Cervantes, pero sí más compleja y que la civilización que denota es más delicada".
Octavio Paz pensava que el Genji Monogatari era "Una de las novelas más antiguas del mundo comparable a los grandes clásicos occidentales como Cervantes o Balzac”, mentre que autors com W.B Yeats deien del Genji que "La novela de Genji és un dels grans clàssics del món", mentre que Marguerite Yourcenar afirmava que "no s'ha escrit res millor en cap literatura" o Harold Bloom afirmava que “Tras leer a Murasaki, ya nunca se siente igual el amor ni el enamoramiento. Ella es el genio del deseo, y nosotros sus aprendices, incluso antes de leerla por vez primera”.
El Nobel japonès de Literatura, Yasunari Kawabata, afirmava amb rotunditat que “La novela de Genji es la cima de la literatura japonesa. Hasta nuestros días no ha aparecido una obra de ficción que se le acerque”.
A través de les emocions humanes i la bellesa de la naturalesa, el Genji, considerada la primer novel·la psicològica de la història, és una obra extremadament delicada, introspectiva i d'un subtil erotisme, on Murasaki, amb un finíssim humor i una extrema delicadesa, ens descriu la vida cortesa d'una manera sublim, amb les seves passions amoroses, les seves misèries, els seus sofriments i també la refinada cultura de l'era Heian, amb la devoció per la bellesa de la naturalesa, la música, la caligrafia i la poesia.
El Genji és una magistral lliçó de filosofia budista sobre la concepció transitòria i mudable del temps, l'univers, de les coses i dels éssers on Murasaki mostra el principi de la retribució de les accions humsnes, el sukuse o karma, referit sovint pels personatges per fer esment a la força inexorable del destí.
Si alguna frase hagués de resumir el sentit profund i el tret definitori del Genji Monogatari, no seria altra que el "mono no aware", que en una traducció lliure seria "les coses que produeixen llàgrimes", una expressió molt utilitzada al llarg de l'obra i en general en la literatura de l'època, que conté diversos significats com "trist""commovedor""dotat de bellesa", o com molt encertadament la va definir Federico Lanzaco "un profund sentiment d'empatia amb la bellesa fugisera de les coses", que fa que del Genji se'n desprengui una profunda sensació de melanconia provocada pel flux inexorable i efímer del temps, que com algú va dir, converteix el Genji en una anticipació de À la recherche du temps perdu de Proust, escrita deu segles abans.
En definitiva, el Genji Monogatari és una d'aquelles joies de la literatura universal que ningú al llarg de la seva vida no pot deixar de llegir.
De les dues versions publicades en castellà (la de Destino i la d'Atalanta), recomano aquesta segona en els seus dos volums, doncs, tot que la traducció no es fa dirèctament del japonès sinó de la versió anglesa de Tyler, és molt més acurada que la primera, que es basa en la traducció de la versió anglesa d'Arthur Waley.


Per saber-ne més:
Blog del Genji - Blog sobre el Genji
Genji Monogatori - Informació sobre la obra al portal de Yue-Chan
Oxford Text Archives: The Tale of Genji - Text complert de la traducció de Seidensticker.
Tale of Genji Scrolls - Les il·lustracions de La novela de Genji
Tale of Genji.org - Una bona web sobre el Genji i el món Heian
Tale of Genji Pavillion - Resum dels 54 capítols
Genji-Daigaku.com - Resum i dramatis personae.

No hay comentarios: